վաճառվում է նաև այլ տեսակների պտղատու և դեկորատիվ տնկիներ, բույսեր, նաեք իմ միուս հայտարարությունները
Vacharvum e Tzi Tnkiner
վաճառվում է թզի տնկիներ
Բուսաբանական նկարագրություն
Բաց մոխրագույն հարթ կեղևով ծառ է, տերևները խոշոր են, հերթադիր, բլթակավոր, արտաքինից` Մուգ կանաչ, ստորին մակերեսից` Բաց գունավորված, խավապատ, ունեն յուրահատուկ հոտ, պոկելիս նկատվում է կաթնահյութի արտահոսք, որը որոշ ազգերի մոտ պտղաբերություն է խորհրդանշում: Թուզի իգական գլխավոր ծաղիկները ունեն կարճ ցողուն, ինչպես նաև խոշոր ծաղկաբույլ, որում արական ծաղիկները ռեդուկցված են, իսկ իգականներն ունեն երկար սյուներ, և բեղմնավորումից հետո առաջացնում են միակի սերմով պտուղներ՝ ընկույզի ձևով Թուզը հյութալի, քաղցր, տանձանման, ներսում կորիզներով միրգ է: Ծածկված է բարակ, փոքր մազիկներ ունեցող կեղևով: Վերին մասում ունի փոսիկ և աչքեր: Թուզը կախված սորտից ունի տարբեր գունավորումներ՝ դեղինից մինչև սև և կապույտ: Ավելի շատ տարածված են դեղին և կանաչ պտուղներով թուզը:
Քիմիական բաղադրություն
Թզի թարմ պտուղները պարունակում են մինչև 24 % (այլ տվյալներով մինչև 75 %) շաքար (գլյուկոզ, ֆրուկտոզ), իսկ չոր պտուղները՝ մինչև 37 %: Պտուղները պարունակում են օրգանական թթուներ, դաբաղանյութեր, սպիտակուցներ, ճարպեր: Թզի թարմ պտուղները պարունակում են մինչև 1․3 % սպիտակուցներ, 11․2 շաքար, թթուներ՝ միայն 0․5 %: Չոր պտուղներում սպիտակուցների պարունակությունն ավելանում է մինչև 3-6%, շաքարը՝ մինչև 40-50 %, ինչը նրանց տալիս է շատ քաղցր համ և դառնում է շատ հագեցնող (չոր պտուղների կալորիականությունը՝ 214 կկալ․ 100 գրամում) : Պտուղները պարունակում են նաև վիտամիններ (β-կարոտին B1, B3, PP, C), հանքային նյութեր (նատրիում՝ 18 մգ 100 գրամում, կալիում՝ 268, կալցիում՝ մինչև 34, մագնեզիում՝ մինչև 20, ֆոսֆոր՝ մինչև 32) : Կալիումի պարունակություն այնքան շատ է, որ զիջում է միայն ընկույզին: Չհասունացած պտուղները պարունակում են դառը կաթնային համ և պիտանի չեն ուտելու համար:
Չոր պտուղները առանձնանում են բարձր կալորիականությամբ և պարունակում են 50-77% շաքար: